piątek, 17 maja 2013

Jak otworzyc kokosa


1. Znajdź na kokosie 3 małe wgłębienia.
 2. W jednym z nich długim ostrym nożem lub korkociągiem zrób dziurkę.
 3. Następnie przez nią ze środka kokosa przelej do miseczki całą „wodę” (nadaje się ona także bezpośrednio do picia).
 4. Trzymając mocno kokosa w ręce, uderzaj tępą stroną ciężkiego noża (nie ostrzem) po obwodzie. Orzech powinien pęknąć.
5. Nożem z okrągłą końcówką podważ miąższ i staraj się odłączyć go w całości od skorupy orzecha. Jeżeli podważysz miąższ lekko po całym obwodzie, powinien on sam odskoczyć od skorupy.
6. Ostrym nożem lub obieraczką do jarzyn obierz brązową skórkę z miąższu.
7. Obrany kokos możesz dowolnie kroić na kawałki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz